Vrouwen in leiderschap: Onzichtbare barrières en wat we eraan kunnen doen

Dit jaar organiseert UN Global Compact Netwerk Nederland twee peer learning-groepen, een over gendergelijkheid en een over klimaatactie. Het doel is dat de deelnemende bedrijven meer leren over deze belangrijke onderwerpen, zich verdiepen in de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en best practices uitwisselen die kunnen helpen deze uitdagingen te overwinnen. Deze blog beschrijft de peer learning ervaring van deelnemende bedrijven.

Na een sessie over inclusieve werkomgevingen (georganiseerd door co-lead Deloitte) en een sessie over gelijk loon (georganiseerd door co-lead Oxycom), ging onze derde peer learning sessie over vrouwen in leiderschap, gehost door co-lead AkzoNobel in hun kantoor in Amsterdam. We werden vergezeld door collega’s van AkzoNobel’s wereldwijde netwerk voor vrouwen, het Women Inspired Network.

Vrouwen in leiderschap

We bespraken wat vrouwen momenteel belemmert om door te groeien naar leidinggevende functies en hoe we hen kunnen ondersteunen in het voorbereiden op, verkrijgen en behouden van leiderschapsrollen.

Bingo

De sessie begon met een bingospel om elkaar beter te leren kennen, inclusief enkele van de barrières waarmee mensen te maken kunnen krijgen om een leidinggevende functie te verkrijgen of te behouden. Vervolgens was het tijd voor enkele belangrijke feiten en onderzoeken.

Staan deze feiten op jouw bingokaart van kennis over vrouwen in leiderschap?

Een boek genoemd door Deloitte, “What Works for Women” (Joan C. Williams, 2014), legt de onderliggende mechanismen uit waarmee vrouwen te maken hebben om een leidinggevende functie te verkrijgen en te behouden. Om een evenwichtige gendervertegenwoordiging in het bedrijfsleven te bereiken, zijn structurele veranderingen nodig.

Aan de andere kant is zusterschap tussen vrouwen van groot belang. Het zogenaamde Queen Bee-fenomeen laat zien dat vrouwen vooroordelen en stereotypen kunnen hebben over andere vrouwen. Maar omdat vrouwen zelf tot de groep behoren waarop de vooroordelen van toepassing zijn, is de kans groter dat ze worden geloofd en worden dergelijke opvattingen minder snel als seksistisch beschouwd. Dit soort gedrag kan helpen om de huidige genderhiërarchie in stand te houden.

Wat kan het aantal vrouwen in leiderschap bevorderen?

In kleinere groepen bespraken bedrijven welke beleidsmaatregelen en initiatieven vrouwen in leiderschap bevorderen. Ze noemden coaching, mentoring en sponsorschap als manieren voor vrouwen om hun vaardigheden, kansen en zichtbaarheid binnen hun organisaties te vergroten. Philips noemde hun Women’s Circle, Johnsen & Johnsen noemde hun I Am Remarkable-programma en Deloitte sprak over hun Reverse Mentoring-programma. De bedrijven benadrukten ook de noodzaak dat mannelijke collega’s betrokken worden en de strijd voor gendergelijkheid ondersteunen.

Aan het einde van de sessie deelde Sirvan Canitez haar loopbaan naar een topmanagementpositie bij AkzoNobel als Commercieel Directeur van poedercoatings in Zuid-Azië. Haar belangrijkste boodschap om andere vrouwen te inspireren, is om jezelf te blijven uitdagen. Als reactie op kritiek van collega’s die vonden dat ze te enthousiast of ongeduldig was, had ze haar argument klaar: “Als ik meer werk dan de reguliere werknemer, dan is het logisch dat ik sneller leer en meer verantwoordelijkheid kan dragen.”

De volgende sessie is op 14 september en gaat over het werven en behouden van vrouwelijke werknemers.

Ga naar de inhoud