SDG Ambition programma

Bedrijven moeten zich – nu meer dan ooit – overal ter wereld verenigen voor een meer veerkrachtige en duurzame wereld. Ondanks de vooruitgang die op vele gebieden is geboekt, liggen we niet op schema om de SDG’s voor 2030 te behalen. Het Sustainable Development Goals Report 2022, gepubliceerd door UN Statistics, waarschuwt dat de COVID-19 pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vooruitgang op de SDG’s terugdraait. Het benadrukt de noodzaak voor landen en bedrijven om meer te doen om Agenda 2030 te halen.

Terwijl 84 procent van de ondervraagde bedrijven actie onderneemt op het gebied van SDG’s, is slechts 46 procent bezig met de implementeren ervan in hun bedrijfsstrategie en ontwerpt slechts 37 procent bedrijfsmodellen die een bijdrage leveren aan de SDG’s. Deze percentages zijn niet hoog genoeg.

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer bedrijfsambitie, maar ook dat deze ambitie wordt vertaald naar concrete acties. Daarom heeft UN Global Compact in partnerschap met SAP en Accenture de SDG Ambition in het leven geroepen. Dit is een initiatief dat de deelnemende bedrijven van het UN Global Compact wil uitdagen en ondersteunen bij het vaststellen van ambitieuze bedrijfsdoelstellingen en het versnellen van de integratie van de 17 Sustainable Development Goals in het kern van het bedrijfsmanagement.

De SDG Ambition is tijdens het WEF 2020 in Davos gelanceerd. Eric Rondolat, CEO van Signify, nam als één van de drie sprekers voor de lokale netwerken deel. De SDG Ambition worden door de lokale netwerken op nationaal niveau uitgerold. Na twee succesvolle ronden in 2020 en 2021, bieden we dit programma ook dit jaar aan. In oktober 2022 start het trainingsprogramma in Nederland.

SDG Ambition zal je bedrijf in staat stellen om verder te gaan dan incrementele vooruitgang en een stap verder te gaan met transformatieve veranderingen – het ontsluiten van bedrijfswaarde, het opbouwen van veerkracht en het mogelijk maken van groei op de lange termijn.

 

Het SDG Ambition programma

Het programma van de SDG Ambition bestaat uit drie modules tussen oktober 2022 en april 2023 met zowel on demand en live sessies. Tijdens deze sessies werken de deelnemers aan uitdagende opdrachten, zowel alleen als met andere deelnemers. Door samen te werken met mensen uit andere werkvelden worden deelnemers gemotiveerd om out of the box te denken en kennis en best practices met elkaar te delen.
Elke deelnemer zal ongeveer 30 uur besteden aan het hele programma. Dit zijn geen extra uren, omdat ze de oude manier van operaties, waardeketen en productie/dienstverlening zullen vervangen. Elk deelnemend bedrijf dient twee vertegenwoordigers aan het programma te laten meedoen.
De SDG Ambition is open voor leden van Global Compact Netwerk Nederland. Aan deelname aan het programma zijn geen kosten verbonden.
De voertaal van het programma is Engels. Het programma wordt in samenwerking met Accenture uitgerold. De live sessies vinden plaats via Zoom.

Wat je zult leren tijdens het zes maanden durende SDG Ambition programma:

● Een duidelijk begrip van de baseline effecten in het hele bedrijf bij het creëren van een uitgebreide duurzaamheidsstrategie.
● Het vermogen om ambitieuze doelen te bereiken die gericht zijn op het formuleren van business actie met wat daadwerkelijk nodig is om de SDG’s te bereiken.
● De kennis die nodig is om duurzaamheidsdoelstellingen te integreren en te mainstreamen in alle bedrijfseenheden door, voorop te lopen met een presentatie-integratieaanpak die gebruik maakt van faciliterende technologieën.
● Een kans om verbetering aan te brengen in de wijze waarop je communiceert en vastlegt volgens de Communication on Progress (CoP).

Voor wie is de SDG Ambition?

Wij roepen alle leden van Global Compact Netwerk Nederland op om zich aan te melden voor de SDG Ambition. Wij vragen deelnemers om toewijding te tonen om de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen te versterken en het nemen van maatregelen om de vooruitgang op het gebied van de SDG’s te vergroten. Elk bedrijf stelt twee vertegenwoordigers aan die deelnemen aan het programma. Daarnaast wordt er een “SDG Champion” op uitvoerend niveau aangewezen om de ontwikkelingen in het programma te volgen en steun te verlenen waar nodig.

Wil je graag deelnemen aan het programma?

De aanmeld periode is verlopen.

Ga samen met uw collega’s aan de slag met de ‘Decade of Action and Delivery’. Meld je aan via de website van UN Global Compact of neem contact met ons op via info@unglobalcompact.nl.

Express your interest for the SDG Ambition

"*" geeft vereiste velden aan

Name*

SDG Ambition Q&A session

Heeft u vragen over deelname van uw bedrijf aan de SDG Ambition Accelerator voor de ronde 2021-2022? Bekijk de opname van de Q&A sessie om te leren hoe uw bedrijf ambitieuze bedrijfsdoelen kan stellen en de integratie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in het kernbedrijfsmanagement kan versnellen. Nu we samen willen herstellen van de COVID-19-pandemie, is het tijd voor alle bedrijven om hun ambitie voor mensen, planeet en welvaart te verhogen – door actie te ondernemen in alle SDG’s en op een schaal die de omslagpunten kan creëren voor de wereld die we willen.

Lotte Mastwijk, Manager Communications & Sustainability bij LC Packaging beschrijft de verstoringen in hun activiteiten die rechtstreeks verband houden met uitdagingen zoals klimaatverandering en de schaarste van fossiele brandstoffen. Om de risico’s te verminderen en de gevolgen van deze verstoringen te beperken, benadrukt ze vervolgens de noodzaak om strategieën te definiëren, om de veerkracht van de toeleveringsketen op te bouwen, zoals investeren in het tegengaan van klimaatverandering en in klimaatbestendige infrastructuur, en om de activiteiten van het bedrijf te vergroenen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te elimineren.

Participating companies

Ambition Guide: Setting Goals for the Decade of Action

Deze publicatie bevat de eerste reeks Benchmarks voor de SDG-ambitie, die organisaties uitdagen ambitieuze doelen te formuleren op de gebieden waarop het bedrijfsleven een substantiële impact kan hebben. Business leaders kunnen dit document gebruiken om hun strategie te ondersteunen en doelen te stellen die ambitieus genoeg zijn om de SDG’s tegen 2030 te verwezenlijken.

Integration Guide: Designing Business Systems for the SDGs

Deze publicatie presenteert de aanpak waarmee de tien benchmarks van de SDG-ambitie kunnen worden geïntegreerd in de kernprocessen en -systemen van bedrijven om een effectieve meting en beheer van duurzaamheidsprestaties mogelijk te maken. Bedrijfsleiders kunnen deze publicatie gebruiken om de systeemkansen te identificeren om de SDG’s in de kernprocessen van het bedrijf te integreren.

SDG Ambition Benchmark Reference Sheets (for consultation)

De SDG Ambition Benchmark Reference Sheets bieden illustratieve details over de stappen die nodig zijn om elk van de SDG Ambition Benchmarks te integreren in de bedrijfssystemen van een bedrijf, evenals de belangrijkste ontwerpbeslissingen die nodig zijn om technologiepartners te betrekken.  U kunt de 10 referentiesheets bekijken door het onderstaande formulier in te vullen.

SDG Ambition – Scaling Business Impact for the Decade of Action

Deze publicatie is een introductie tot SDG Ambition – een nieuw initiatief van het UN Global Compact. Door de ambitie te verhogen, de integratie te verdiepen en nieuwe technologieën te omarmen, geloven wij dat het bedrijfsleven een leidende rol kan spelen bij het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met de lancering van SDG Ambition deelt het UN Global Compact met trots zijn nieuwe SDG Implementation Framework, dat bedrijven moet leiden bij het verdiepen van de integratie van de SDG’s en de Tien Principes in de bedrijfsstrategie, de bedrijfsvoering en de betrokkenheid van belanghebbenden.

Ga naar de inhoud