Webinar: The Impact of Climate-Related Court Rulings in Light of IPCC Report & UNGP

In het verleden waren de activiteiten van bedrijven die klimaatrisico’s veroorzaakten, moeilijk te bewijzen voor de rechtbank.
Nu legt het jongste IPCC-rapport – door wetenschappelijk bewijs te leveren – het verband bloot tussen de CO2-uitstoot van bedrijven en de klimaatschade die zij veroorzaken. Dit zou een poging kunnen zijn om bedrijven verantwoordelijk te maken voor hun emissies en hen ertoe aan te zetten hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid te versnellen.

Klimaatgerelateerde rechtszaken tegen vervuilers zijn serieus en zullen zich in Nederland en Europa blijven verspreiden.

In dit webinar gaan we in op de impact van de recente gerechtelijke uitspraken in het licht van het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport en de bestaande UN Guiding Principles.

Sprekers

Martijn Scheltema

Martijn Scheltema

Martijn Scheltema is partner bij Pels Rijcken en sinds 1997 advocaat bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij heeft zich gespecialiseerd in zaken betreffende bedrijfsleven, mensenrechten en klimaatverandering. Hij was betrokken bij de zaken Srebrenica, SNS onteigening, Urgenda en Shell Kiobel. Hij is voorzitter van de praktijkgroep bedrijfsleven en mensenrechten van zijn kantoor en van het onafhankelijk bindend geschillenbeslechtingsmechanisme van de Overeenkomst Verantwoord Ondernemen in de sectoren Textiel en Natuursteen. Hij is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doet onderzoek naar zakelijke mensenrechten en klimaatveranderingsgerelateerde vraagstukken. Hij heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd over wetgevingsopties op het gebied van zakelijke mensenrechten.

Datum

29/09/21
Expired!

Tijd

11:00 - 12:00

Meer informatie

Registreren

Locatie

Online

Organisator

Organized by Global Compact Network Netherlands
Registreren

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud