Wrap-up van 2022: een jaar van groei en impact 

Het afgelopen jaar was een sleuteljaar voor UN Global Compact Netwerk Nederland.

2022 was het jaar waarin we onze 3-jarige strategie ‘impact versnellen en opschalen’ hebben uitgerold. We hebben stappen gezet om een operationeel zelfstandige organisatie te worden en hebben de relatie met VNO-NCW uitgebouwd tot een strategische samenwerking. Daarnaast verwelkomden we twee nieuwe collega’s: Mónica Pascual, onze Participant Engagement Manager, en Jamie Holton, Program Manager voor Business & Human Rights en Gender Equality.

2022, het jaar van groei

2022 was ook een jaar van groei. Het wereldwijde netwerk telt meer dan 17.000 bedrijven en 3.800 niet-zakelijke organisaties die zich inzetten voor de Tien Principes en de SDG’s, waarvan 289 bedrijven en 38 non-profit deelnemers in Nederland zijn gevestigd. Ons lokale netwerk sloot 2022 af met 58 nieuwe participanten – een groei van 15% – en ruim 90% van de deelnemers bleef aangesloten bij het netwerk.. Onze online community groeide ook. Momenteel volgen meer dan 3000 mensen Global Compact Netwerk Nederland op LinkedIn.

De impact vergroten

In 2022 hebben we meerdere programma’s gefaciliteerd om onze participanten te ondersteunen in het stellen van ambitieuze doelen. Hierdoor kunnen ze hun impact vergroten en bijdragen aan het behalen van de 2030 Agenda.

We hebben bijgedragen aan netwerken en het delen van kennis door meer dan 20 evenementen te organiseren, waaronder conferenties, workshops en rondetafelgesprekken. Deze hebben we georganiseerd in  samenwerking met partners, zoals VNO-NCW, AmCham, KVNR, MKB Nederland, NBCC, SDG Nederland, Socires en andere waardevolle stakeholders. Onze evenementen zijn bezocht door meer dan 1.000 deelnemers uit verschillende sectoren en expertiseniveaus – van young professionals tot doorgewinterde experts in de branche. Daarnaast zijn een aantal Nederlandse participanten, zowel fysiek als virtueel, aanwezig geweest bij de wereldwijde flagship events, zoals COP27, de Leaders Summit en Uniting Business LIVE.

Wat gebeurt er in 2023?

2023 heeft spannende dingen voor onze leden! We zijn net van start gegaan met de Peer Learning Groups-pilot. Hier zullen in totaal 22 bedrijven leren en ‘best practices’ delen in twee groepen: één over klimaatactie en één over gendergelijkheid. In februari starten we met de eerste editie van de Business & Human Rights Accelerator. Samen met de Sociaal-Economische Raad (SER) gaan we een recordaantal van 26 participanten ondersteunen bij het verbeteren van hun due diligence-processen op het gebied van mensenrechten.

In maart 2023 lanceren we het nieuwe platform voor onze Communication on Progress (Op 9 februari verzorgen wij een live demonstratie. We willen de volgende deelnemers bedanken: Akzo Nobel N.V., Athalos, Barentz International, Bugaboo International, Core Laboratories N.V., Delft Imaging Systems, Dietsmann Monte-Carlo SAM, Heineken N.V, Imres B.V. en Trital Safety B.V., die vorig jaar de early adopters waren en hebben geholpen bij het verbeteren van het platform.

Naast het aanbieden van inspirerende en impactvolle programma’s en evenementen aan onze leden, is een van onze doelen in 2023 het versterken en laten groeien van het netwerk. Ons nieuwe ‘Referral Programme’ zal pro-actieve leden belonen wanneer ze organisaties aanmoedigen om zich aan te sluiten bij UN Global Compact.

We willen onze deelnemers bedanken voor hun inzet en samenwerking in 2022. We kijken ernaar uit om in 2023 samen te werken aan onze gezamenlijke missie om bedrijven te verenigen voor een betere wereld.

Ga naar de inhoud