Oproep tot steun van bedrijven voor mensen op de vlucht uit Oekraïne en daarbuiten 

Global Compact Netwerk Nederland en UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, doen een dringend beroep op het Nederlandse bedrijfsleven om steun te blijven bieden aan mensen op de vlucht uit Oekraïne, evenals vluchtelingen uit andere landen. Het bedrijfsleven kan een grote rol spelen bij het steunen van mensen die geraakt worden door de oorlog, zowel op korte als op lange termijn.

De oorlog in Oekraïne heeft de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog in gang gezet. Meer dan 6,5 miljoen mensen -voornamelijk vrouwen en kinderen- zijn het land inmiddels ontvlucht terwijl binnen de eigen grenzen ruim 8 miljoen mensen ontheemd zijn. De verwachting is dat deze aantallen nog verder zullen toenemen -tenzij de oorlog stopt-, en daarmee ook de noden zullen stijgen.

Daarom roept Global Compact Netwerk Nederland bedrijven op tot de volgende vier acties:

Duizenden Rohingya vluchtelingen steken de grens over van Myanmar naar Bangladesh. © UNHCR/Roger Arnold

1. Overweeg om mensen in dienst te nemen die gevlucht zijn

Bijna 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne verblijven momenteel in Nederland. Een van de meest effectieve manieren om als bedrijven te helpen, is door werk te bieden aan mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne of uit andere landen. De Europese Unie verleent tijdelijke bescherming aan gevluchte mensen uit Oekraïne, wat hen toegang tot verblijf, werkgelegenheid en zaken zoals medische zorg biedt. Zo mogen vluchtelingen uit Oekraïne vanaf 1 april in loondienst werken, waarbij de werkgever geen tewerkstellingsvergunning nodig heeft en alleen een melding moet doen bij het UWV. Voor de juiste programma’s en begeleiding voor het in dienst nemen van vluchtelingen bieden organisaties zoals Tent Partnership for Refugees en Refugee Talent Hub advies. VN Global Compact Netwerk Oekraïne en Polen hebben het project ‘Give a Job for UA‘ opgezet. Vacatures voor Oekraïense vluchtelingen worden verzameld via jobs@globalcompact.org.ua en gratis gepost op de speciaal ingerichte pagina’s van Jooble en Happy Monday.

2. Steun mensen op de vlucht financieel

Als reactie op de groeiende vluchtelingencrisis als gevolg van het conflict in Oekraïne, doen UNHCR en humanitaire partners een beroep op meer financiële steun om vluchtelingen en de buurlanden die hen genereus opvangen, te helpen.

Door de lancering van een Regional Refugee Response Plan voor de situatie in Oekraïne, vragen UNHCR en partners 1,85 miljard dollar om de verwachte 8,3 miljoen vluchtelingen in de buurlanden te ondersteunen waaronder Hongarije, de Republiek Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije, evenals andere landen in de regio, waaronder Wit-Rusland, Bulgarije en Tsjechië.

Voor meer informatie over de noden en wat bedrijven kunnen doen, steun UNHCR’s Supplementary Appeal.

3. Haal inspiratie uit andere bedrijven

Veel leden van Global Compact Netwerk Nederland en andere Nederlandse bedrijven verlenen humanitaire steun door hun diensten of expertise. Zo zorgt de Philips Foundation voor hulp aan ziekenhuizen, noodhulpgoederen en financiële steun voor mensen op de vlucht in Oekraïne. Ook roept het bedrijf haar medewerkers op om te doneren. Een ander voorbeeld is KPN, zij brengen geen kosten in rekening voor bellen en sms’en naar Oekraïne.

Booking.com zorgt voor financiële steun voor mensen op de vlucht uit Oekraïne, en verdubbelt daarnaast de donaties van haar werknemers. Daarnaast zet Adyen haar technologie in om de response in Oekraïne te steunen. In winkels die Adyen’s betaalplatform gebruiken krijgen klanten de optie om bij het afrekenen een donatie te doen.

4. Neem de UN Guiding Principles on business and human rights als uitgangspunt bij bedrijfsbeslissingen die in het kader van de crisis in Oekraïne worden genomen.

Een ‘due diligence proces’ helpt bedrijven om de mogelijk negatieve impact van hun activiteiten op mens en milieu te identificeren, voorkomen, mitigeren en om verantwoordelijkheid te nemen voor eventueel onvermijdelijke negatieve impact. Zo kunnen eventuele extra negatieve gevolgen voor de mensen uit Oekraïne voorkomen worden.

Benieuwd wat jouw bedrijf kan doen om mensen op de vlucht te steunen? Neem contact op met Victorine van Beuningen, Lead Corporate Partnerships UNHCR Nederland, vanbeuni@unhcr.org, +31 6 12 62 40 63.

Voor meer informatie over Global Compact Netwerk Nederland, neem contact op met: Linda van Beek, Executive Director Global Compact Network Netherlands, beek@unglobalcompact.nl, +31 6 11 20 94 00.

 

Ga naar de inhoud