Ontmoet het nieuwe Bestuurslid: Marlou Leenders van Randstad 

Randstad is een wereldwijde leider in de HR industrie. Zij helpen mensen bij het vormgeven van hun carriere door middel van innovatieve oplossingen en diensten.  Ze zijn actief in meer dan 38 landen met meer dan 40 duizend medewerkers.

Marlou Leenders, het nieuwe bestuurslid van Global Compact Netwerk Nederland, is de Global Head of Sustainability bij Randstad. In haar functie is ze verantwoordelijk voor de overkoepelende duurzaamheidsstrategie. Met behulp van KPI’s en target planning wil ze ervoor zorgen dat Randstad met hun dienstverlening een positieve impact maakt op de samenleving.

Marlou Leenders

Marlou Leenders

Global Head of Sustainability, Randstad Group

Randstad en hun duurzaamheidsreis

Randstad is sinds 2005 aangesloten bij UN Global Compact. Sindsdien hebben ze aan deze samenwerking gewerkt met de hoop om wereldwijde uitdagingen op te lossen door middel van een structurele aanpak. Bedrijven moeten samenwerken met andere organisatie, overheden, non-profits en diverse andere stakeholders om de doelen te behalen. 

“UN Global Compact is waardevol in het samenbrengen van verschillende partijen. Als een wereldwijde organisatie hebben ze een vergelijkbare aanpak dat in lijn ligt met hun ‘global vs. local’ aanpak. Hier kunnen bedrijven focussen op mondiale thema’s terwijl er wordt gewerkt aan lokale uitdagingen.”

Randstad richt zich op 5 SDG’s: 4 – Kwaliteitsonderwijs; 5 – Gendergelijkheid; 8 – Eerlijk werk en economische groei; 10 – Ongelijkheid verminderen en 13 – Klimaatactie. Ze dragen het meest bij aan SDG 8. Zij kunnen de samenleving helpen groeien door mens en organisatie bijeen te brengen. Op die manier bevorderen zij inclusiviteit binnen het rekruteringsproces.

Leenders heeft ervoor gekozen om te werken aan 5 van de 17 SDG’s. Ondanks dat ze allemaal belangrijk zijn, vindt ze dat specialisatie de beste tool is om de grootste impact te maken. Leenders vindt het contraproductief om meer SDG’s op zich te nemen die niet binnen de focus van Randstad liggen. Door de KPI’s van Randstad af te stemmen op de Tien Principes van UN Global Compact, kunnen ze hun impact vergroten en een voorloper worden op het gebied van die 5 SDG’s.

“Don’t wait, and don’t ask for permission.”

Leenders haar advies voor andere professionals is: “Wacht niet af en vraag niet voor toestemming. Just go. Iedereen kan een impact maken en duurzame keuzen maken. Ongeacht je functie. We hebben iedereen nodig. We hebben niet meer duurzaamheids managers nodig. We hebben goede duurzame inkoopmedewerkers nodig, boekhoudkundig personeel voor ESG-rapportage, en facilitair managers om te helpen gebouwen duurzamer te maken. Zoek de duurzaamheidshoek binnen jouw rol en zoek gelijkgestemden om een sneeuwbaleffect te creëren. Zoek mensen die net zo gemotiveerd zijn, en begin daar.”

Leenders haar persoonlijke duurzaamheidsreis

Leenders voelt de noodzaak om anderen te helpen in het dagelijks leven. Dit doet ze in partnerschap met Tent. Leenders is een mentor voor een vluchteling uit Turkije. Ze helpt haar haar werk te vinden in de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze helpt haar met haar specifieke vragen, zoals: ‘Hoe verloopt een sollicitatie procedure?’ of ‘Hoe stevig moet mijn handdruk zijn?’ Deze rol als mentor biedt Leenders de mogelijkheid om te leren van haar mentee’s verhalen, sterke punten en uitdagingen waarmee zij te maken heeft gehad. 

Ga naar de inhoud