Ontmoet het nieuwe bestuurslid: Marco Barsoum van Sparks Production 

Sparks Production is een Social Enterprise dat structurele oplossingen ontwikkelt voor sociale uitdagingen. Door middel van onderzoek, concept ontwikkeling, strategisch management en implementatie adviseert Spark Production private en publieke partijen over hoe je effectief en innovatief je maatschappelijke ambities kan realiseren.

Marco Barsoum, het nieuwe bestuurslid van Global Compact Netwerk Nederland, is de Oprichter van Sparks Production. Vanaf een jonge leeftijd is Barsoum al gepassioneerd over hoe hij kan bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, mensen in zijn omgeving kan helpen en het bestrijden van ongelijkheid. Met Sparks Production wil hij een nieuwe perceptie creëren van ‘een succesvol bedrijf’. Een perceptie dat sociale impact gelijk is aan financieel rendement. Zijn doel is om met methodieken een innovatieve manier van ondernemen te bewerkstelligen die de sociale impact voorop stellen.

Marco Barsoum

Marco Barsoum

Founder, Sparks Production

“Mijn doel met Sparks Production is om de structurele aanpak te veranderen in hoe we sociale kwesties en uitdagingen bestrijden. Door duurzame concepten te integreren in onze strategie, kunnen we projecten creëren die maatschappelijke voordelen hebben en op de lange termijn bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen.”

Sparks Production hun bijdragen aan de maatschappij

Barsoum wilt klein-, middel en grote bedrijven die gefocust zijn op financieel rendement, helpen met de transitie naar een meer mensgerichte aanpak. Het doel is om een toegankelijke en langetermijnstructuur te ontwikkelen voor industrieën om bij te dragen aan mensenrechten.

“For the community, within the community”

Voordat een impactvolle oplossing word ontwikkeld, willen Barsoum en zijn collega’s de community beter begrijpen en inzicht krijgen in hun ervaringen en behoeften. Vaak is het zo dat de ervaringen van degenen die in bepaalde sociaal-economische posities leven, verschillen van de behoeften en ervaringen van degenen die Sparks Production probeert te helpen.

“Een van onze uitdagingen is om de ‘’taalbarrière’ tussen de twee werelden te overbruggen – want het zijn twee verschillende werelden. Zodra we de behoeften van de gemeenschappen kennen, kunnen we die ‘vertalen’ in het bedrijfs-‘jargon’, de taal van de mensen die deze veranderingen kunnen doorvoeren.”

De SDG’s zijn niet eendimensionaal

Bij Sparks Production focussen ze zich op de sociale SDG’s. Elk project heeft een specifiek doel, bijvoorbeeld om ongelijkheid te verminderen. Hiernaast draagt Sparks Production ook bij aan het bevorderen van SDG 4; kwaliteitsonderwijs, SDG 1; geen armoede en SDG 3; goede gezondheid en welzijn.

“Privé leven, wat is dat?”

Barsoum ademt SDG’s in zowel zijn persoonlijke als professionele leven. Misschien een beetje te veel, want het balans tussen werk en prive vervaagt wel eens. Zijn vrienden kunnen zijn vastberadenheid om de wereld te veranderen waarderen, maar ook gedurfd. Hoe dan ook, zij begrijpen zijn passie en streven ernaar een vergelijkbare bijdrage te leveren.

Wat Barsoum’s passie voor verandering heeft aangewakkerd, is zijn nederige opvoeding. Hij had geluk met ouders die hem aanmoedigde en ondersteunde. Hierdoor kreeg hij de kansen om te komen waar hij nu is. Hij gebruikt deze privileges om zoveel mogelijk terug te geven.

Denk aan de toekomst

Barsoum’s advies aan bedrijven en young professionals: “Denk aan de toekomst, denk aan het jaar 2030. Kijk naar de markt en realiseer je dat er een generatie is van mensen die zich bewust zijn van en kennis hebben over de toekomst. Deze jongeren willen weten welke invloed de producten die zij consumeren hebben op de planeet en de mensen om hen heen. Als bedrijven nu niet beginnen met het veranderen van hun processen, zal de markt voor hun producten op de lange termijn afnemen. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor onze planeet en wat we consumeren. Je hoeven geen grote acties te zijn, begin bij jezelf en in je omgeving en maak lokaal het verschil.”

Ga naar de inhoud