Kritieke massa opbouwen voor duurzaam ondernemen

Dat was de uitdaging die UN Global Compact Nederland een jaar geleden formuleerde voor een alliantie van 5 Europese universiteiten (Barcelona, Boedapest, Dublin, Montpellier en Utrecht) onder de naam CHARM-EU, medegefinancierd door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie. Een groep van vier studenten ging de uitdaging aan en bedacht hun presentatie op 2 februari 2023 in Barcelona*. Een dag later behaalden ze samen met 56 andere studenten hun masterdiploma aan de Europese Universiteit, voor het eerst in de geschiedenis.

De focus van de studenten

De masterstudenten concentreerden zich op de onderzoeksvraag: “Wat zijn de perspectieven van het MKB met betrekking tot huidige en opkomende praktijken op het gebied van duurzaamheidsrapportage, rekening houdend met de inkomende CSRD?” Ze richtten zich op Nederland, waar zowel hun stakeholder UN Global Compact als de vier studenten van de Universiteit Utrecht gevestigd zijn.

De uitkomst van het onderzoek

Na diverse interviews en deskresearch werd het bevestigd: het MKB heeft tijd, geld en te weinig duidelijkheid over wat er van hen wordt verwacht. Daarom bouwden ze een prototype voor een trainingsmodule in de UN Global Compact Academy, bestaande uit drie delen: vereisten, middelen/strategieën en een afsluitende quiz. Traditioneel hebben we de misvatting dat MKB’ers kleine pionnen zijn in het bedrijfsecosysteem, maar de nieuwe regelgeving heeft ze in de schijnwerpers gezet en spelen ze opnieuw een essentiële rol in hun toeleveringsketens.

Global Compact Nederland beraadt zich op het vervolg op deze ideeën.

 

Woordenlijst/Info

* Het aantal allianties als onderdeel van de European University is 44 en groeit nog steeds, maar geen van hen heeft al een accreditatie voor een masterdiploma behaald zoals CHARM-EU.

 

 

Ga naar de inhoud