Kaag neemt manifest voor duurzaam regeerakkoord in ontvangst

Bij een actie voor het Binnenhof nam minister en D66-leider Sigrid Kaag het manifest in ontvangst dat pleit om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als hoofdlijnen te gebruiken in het regeerakkoord. Als statement sloeg ze met een hamer op een Kop van Jut in de SDG-kleuren. 

DEN HAAG – 8 JULI 2021

De overhandiging was het sluitstuk van de campagne voor een Duurzaam Regeerakkoord. Sinds de aftrap van de campagne in januari dit jaar hebben 2.100 organisaties en meer dan 4.300 burgers het manifest ondertekend.

Bij de overhandiging zei Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, er groot voorstander van te zijn de SDG’s als kompas te gebruiken in het nieuwe regeerakkoord. ‘Ik sta hier al jaren voor’, zei ze. De doelen zijn ook goed om uitdagingen beter te kwantificeren, gaf ze aan. ‘Want meten is weten.’

De 17 doelen, die in 2015 werden afgesproken door alle lidstaten van de Verenigde Naties, werden in Nederland nooit omgezet in een nationaal plan. Kaag had al eerder aangegeven dat zij wel zo’n plan zou willen maken. 

Ze zei tevreden te zijn dat zo’n breed netwerk achter de doelen staat, inclusief jongerenbewegingen. ‘Jullie laten zien dat de samenleving eraan werkt’. Om haar punt kracht bij te zetten, sloeg de minister met een hamer – een knipoog naar de informateur – op een kop van jut die in de SDG-kleuren was gehuld.

 

Eerder op de dag had ook demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) zich gewaagd aan de kop van jut. Hij nam het manifest in ontvangst en noemde de SDG’s “zeer belangrijke doelen”.

Ook prominente Kamerleden kwamen kijken naar de actie. Zoals Jesse Klaver van GroenLinks. “Laat het hele regeerakkoord een SDG-actieplan zijn”, zei die. “Ik wil niet weer een extra actieplan dat dan ergens in een lade belandt”. Farid Azarkan van DENK gaf aan dat de SDG’s internationaal, maar óók in Nederland, serieus moeten worden genomen.

Het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP) sloot zich aan bij de actie op het Plein. De zes netwerken Duurzaamheid van de VVD, het CDA, D66, GL, PvdA en Volt sloegen de handen ineen om de SDG’s gezamenlijk uit te werken en willen laten zien dat samenwerken over de partijgrenzen heen mogelijk is.

De gezamenlijke boodschap aan Kaag, Grapperhaus en co bestond uit drie delen. Eén: maak een actieplan om de SDG’s te behalen. Twee: zorg dat beleid en middelen hier consequent aan bijdragen. En tenslotte: laat burgers en organisaties hierover meedenken.

De campagne voor een Duurzaam Regeerakkoord is een initiatief van SDG Nederland, de netwerkorganisatie rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Nederland.

Mede-initiatiefnemers zijn de Nationale Jeugdraad, Global Compact Netwerk Nederland – dat onder de vlag van de VN duurzame bedrijven mobiliseert, IUCN NL – de Nederlandse tak van ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming, MVO Nederland – de beweging van ondernemers in de nieuwe economie en Partos – de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking.

Fotos (c) Roos Trommelen

Ga naar de inhoud