15 april 2019 – Opleidingstrajecten, 3500 banen, hulpprogramma’s met uitzicht op betaald werk, het starten van een eigen onderneming of in vluchtelingenkampen toegang krijgen tot betere leefomstandigheden. Daaraan hebben een vijftiental bedrijven zich gecommitteerd tijdens de Dutch Business Summit on Refugees die afgelopen week bij de Rabobank in Utrecht werd georganiseerd. Global Compact Netwerk Nederland stimuleert het partnerschap Tent (Tent Partnership for Refugees), waarbinnen bovenstaande afspraken zijn gemaakt. Bedrijven kunnen zich bij het partnerschap aansluiten. Onder meer onze leden de Rabobank en Unilever namen het initiatief voor deze bijeenkomst in Nederland, samen met het partnerschap Tent. Ook andere bedrijven uit ons netwerk verbonden zich aan concrete commitments: Philips, Randstad, ABN AMRO, Arcadis, ING, Shell en Signify.

Hamdi Ulukaya, oprichter van het Tent Partnership for Refugees en in het dagelijks leven ceo van Chobani, de grootste producent van Griekse yoghurt in de Verenigde Staten, was keynote speaker. Hij onderstreepte het enorme belang van de rol die het Nederlandse bedrijfsleven hiermee speelt. Paul Polman, voormalig ceo van Unilever en vice voorzitter van het wereldwijde UN Global Compact benadrukte dat er op dit moment meer vluchtelingen dan ooit zijn. Het opnemen van vluchtelingen in het personeelsbestand, ook om te voorkomen dat veel talent verloren gaat, is goed om op te pakken. Bovendien blijkt dat de medewerkers enorm bevlogen en loyaal zijn als ze één keer binnen bedrijven aan de slag zijn. Volgens Wiebe Draijer van de Rabobank is het vinden van voldoende mensen niet het probleem, maar zorgt regelgeving ervoor dat het lang duurt voordat vluchtelingen aan het werk mogen of kunnen. Ook vanuit de VN-zusterorganisatie van ons netwerk, de UNHCR, wordt bijgedragen aan het positief aandacht vragen voor het vluchtelingenvraagstuk. Jaime de Bourbon, senior advisor bij de UNHCR gericht op het bevorderen van partnerschappen met de private sector, onderstreept het belang van de inzet vanuit het bedrijfsleven.

Via werkwijzervluchtelingen.nl en verschillende initiatieven van bedrijven wordt bevorderd dat vluchtelingen perspectief krijgen op werk. Dit initiatief van Tent past daar goed in en draagt hopelijk bij aan het doel, namelijk meer vluchtelingen die aan de slag kunnen en meer ondernemers die de kansen benutten die er zijn.   

Ga naar de inhoud