Vijf jaar geleden zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) door alle regeringsleiders van de wereld vastgesteld. Deze 17 doelen en 169 subdoelen moeten in het jaar 2030 gehaald zijn. De verjaardag is net feestelijk gevierd, maar de pret werd enigszins gedrukt met de constatering dat het niet snel genoeg gaat. Omdat de SDG’s niet door de VN-organisatie maar door de 193 lidstaten zijn onderhandeld en aanvaard, zijn zij het die hiervoor in eerste instantie naar zichzelf moeten kijken.
In het Parool was onlangs te lezen dat Nederland de mondiale doelen voor 2030 – met uitzondering van klimaat – niet nationaal vertaald heeft. Met een beetje goede wil zijn naast klimaat nog wel drie andere SDG’s gedeeltelijk vertaald: gezondheid (Nationaal Preventieakkoord tegen roken, overgewicht en probleemdrinken), gender (SER-advies tot verplicht vrouwenquotum bij topbestuurders) en energie (aandeel hernieuwbare energie). Naast ontbrekende doorvertaling heeft Nederland in tegenstelling tot andere EU-lidstaten nooit een nationaal uitvoeringplan gemaakt en een organisatorische voorziening getroffen. De Nederlandse nakoming van de SDG-afspraken heeft daardoor de kenmerken van een kruimeltaart: heerlijk fruit (uitnodigend tot cherry picking) met daartussen niets dan los tarwebloem, boter en suiker.
Naast steun aan de oproep om tot een nationaal SDG-uitvoeringsprogramma te komen en in verband daarmee sterkere organisatorische voorzieningen te scheppen, zal het bedrijfsleven zelf de meest cruciale rol moeten spelen om de SDG’s te kunnen behalen. Daartoe biedt Global Compact zijn bestaande en toekomstige leden hulp met de SDG Ambition Accelerator. Dat is een programma om de bedrijfsdoelen duurzaam te verbreden en versnellen. Het gaat niet om correctie vanaf de zijlijn (zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen nogal eens wordt opgevat), maar om intrinsieke verbetering van de bedrijfsvoering, van de productie of dienstverlening en van de waardeketen. Uit de vele verschillende frameworks voor duurzaamheidsrapportages waaruit bedrijven tegenwoordig kunnen putten (over die verkruimeling schrijf ik graag ook eens een blog!) blijkt vanzelf wel waar de prioriteit van die verbetering moet worden gezocht.
Meedoen aan het programmaWaarom? Talloze trainingen worden aangeboden door consultants, docenten en koplopers. Behoefte bestaat nu eens samen met collega-bedrijven te leren van successen en obstakels in de alledaagse praktijk en flinke stappen naar de SDG’s te zetten in de ‘Decade of Action and Delivery’. Hoe? Registratie voor het programma staat nu open voor (toekomstige) leden van Global Compact. Meldt je vóór 16 november 2020 aan via de website van UN Global Compact of neem contact met mij op. Wat? In samenwerking met Accenture Nederland biedt Global Compact Netwerk Nederland haar huidige en toekomstige leden in de eerste helft van het jaar 2021 gratis zes workshops aan, die totaal inclusief voorbereiding 24 uur zullen duren. |
Het wordt tweerichtingsverkeer: niet alleen college uit een kookboek door de Grande Chèf, maar ook niet “Heel Holland Bakt”. Aan de hand van recepten wil Global Compact haar leden assisteren om zelf en samen de belangrijkste bijdrage te leveren om op tijd een geslaagde bruidstaart af te leveren van stevig slagroom, van enkele samenhangende verdiepingen en van 17 kleurrijke logo’s aan de top.
Hugo von Meijenfeldt, Senior Sustainability Advisor, Global Compact Netwerk Nederland