18 augustus 2019 – Dit nummer, beroemd gemaakt door Frank Sinatra, speelde door mijn hoofd toen ik zoals gebruikelijk medio juli anderhalve week in die stad was. Officieel ga ik er heen om met mijn buitenlandse counterparts te vergelijken hoe wij de SDGs uitvoeren. Maar het gaat me ook om de positieve kracht die ik daar op doe.

De titel van het nummer bevat tweemaal New York. Typisch Amerikaans. Eerst de stad, dan de staat. Voor mij was tweemaal ook relevant omdat ik twee New Yorks heb ervaren. Eén van overheden en één van bedrijven. Over het eerste New York van het High Level Political Forum (HLPF) schreef ik al eerder een blog. Over het tweede van het Annual Local Network Forum van UN Global Compact nog niet.

Global Compact is een organisatie die is ontstaan om de publiek-private dialoog van de VN met het bedrijfsleven en met maatschappelijke organisaties vorm te geven. Secretaris-Generaal Kofi Annan tekende daar een overeenkomst voor. De meeste landen hebben een dochter van Global Compact opgericht, ook Nederland, en wereldwijd heeft Global Compact inmiddels bijna 10,000 leden. Ik heb de eer adviserend bestuurslid te zijn voor Nederland en werd daardoor gevraagd deel te nemen aan het Annual Local Network Forum.

Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen de New Yorkse bijeenkomsten van overheden en bedrijven. Een mooie overeenkomst is dat de SDGs volledig in het centrum van de werkzaamheden en discussies staan. Daarbij blijven de oorspronkelijke ‘Ten Principles’ over mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie van Global Compact wel van kracht. Deze zijn vergelijkbaar met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een verschil is dat de bedrijven er in slagen om naast vooraf afgestemde speeches en pitches ook vrije discussies te voeren. Nog een verschil was een aangename aanwezigheid van een ambitieus Amerikaanse bedrijvennetwerk.

Eenmaal terug met de positieve ervaringen van deze mondiale organisatie van bedrijven komt de belangrijkste zin in het nummer bij mij bovendrijven: “If I can make it there, I’ll make it anywhere“.

Ga naar de inhoud