Vrouwen in het bedrijfsleven

Het afgelopen jaar ging het Target Gender Equality programma (TGE) bij Global Compact Netwerk Nederland van start. Het programma dat bedrijven helpt om gendergelijkheid binnen hun organisatie te versnellen. Hier begeleid Amelia Lopez Huix, de Gender Equality Implementation Partner, bedrijven bij het opstellen van ambitieuze bedrijfsdoelstellingen voor de vertegenwoordiging van vrouwen in leiderschapsfuncties. 

 

Vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven

Volgens een artikel in het FD is er een lichte groei in het aantal vrouwelijke ondernemers. Echter is er nog altijd een gebrek aan vrouwen in venture capital en private equity en in diverse andere sectoren. Een gebrek aan vrouwelijke oprichters, directieleden en investeringsmanagers. 

 

Mijn naam is Peter

Afgelopen week hebben veel vrouwen hun naam op LinkedIn veranderd in Peter. Dit is een initiatief van Women Inc. en Branded /u. Het doel is het bewustzijn over het gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging in leidinggevende posities te vergroten. 

De nieuwe wetgeving moet helpen om dit te veranderen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van een vrouwenquotum. Dit betekent dat organisaties verplicht worden gendergelijkheid doelstellingen te formuleren. Blijkbaar is dit nodig om bedrijven ertoe aan te zetten vrouwen dezelfde kansen te bieden als hun mannelijke collega’s. 

 

Target Gender Equality programma

Vanaf 15 maart 2022 kan je je aanmelden voor de tweede ronde van het Target Gender Equality programma. Bedrijven als Uber, Signify, Heineken en MediaMonks namen deel aan de eerste ronde van het programma in Nederland. In 44 landen deden meer dan 800 bedrijven mee. 

83% van de bedrijven die deelnemen aan Target Gender Equality stellen nieuwe doelen of herzien bestaande doelen voor de vertegenwoordiging van vrouwen in het topmanagement en leiderschap, waarbij 67% van de bedrijven doelen stelt voor het bestuursniveau.

Target Gender Equality heeft eraan bijgedragen dat 45% van de bedrijven in 2020 meer gebruik zal maken van de WEP Gender Gap Analysis Tool om hun prestaties op het gebied van gendergelijkheid te beoordelen. 

Meer informatie over dit programma vindt je op onze website of neem contact op met Amelia Lopez Huix via lopezhuix@unglobalcompact.nl.

 

Informatie

Women’s Empowerment Principles

Target Gender Equality

Ga naar de inhoud