Pride Amsterdam

Den haag, Nederland, 31 juli 2021 –  Vandaag start de Pride Amsterdam. Tijdens de Pride vieren we de vrijheid. De vrijheid dat je mag zijn wie je bent ongeacht van wie je houdt. Op het moment is deze vrijheid nog niet overal vanzelfsprekend. 

In de 193 landen die lid zijn van de Verenigde naties is homoseksualiteit nog in 70 landen strafbaar. In tenminste 11 landen kun je hiervoor zelfs vandaag de dag nog ter dood veroordeeld worden.  

Om dit te veranderen hebben we iedereen nodig. Ook organisaties en bedrijven maken een groot verschil. De United Nations Global Compact brengt al meer dan 20 jaar organisaties bij elkaar en helpt hen op te komen voor mensenrechten via onze Tien Principes. Bedrijven kunnen concreet stappen zetten om een veilige werkomgeving te bieden en discriminatie op basis van LHBTI+ tegen te gaan. Daarnaast kunnen zij via hun MVO beleid en due diligence ook invloed uitoefenen op ketenpartijen in landen waar vrijheid m.b.t. LHBTI+ onder druk staat. Verbetering is hoognodig, want uit onderzoek blijkt dat 36% van LHBTI+ werknemers ervaart discriminatie op de werkvloer.

Tekst loop door na de afbeelding

 

Diverse leden van de Global Compact Network Netherlands zetten concrete stappen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Zo heeft Intertrust Group onlangs de ‘Declaration of Amsterdam’, ondertekend. Door de ‘Declaration of Amsterdam’ te ondertekenen, laat Intertrust Group zien dat zij zich actief inzetten voor gelijke kansen voor alle werknemers, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

Hivos, een stichting die zich inzet voor een eerlijke, vrij en duurzame wereld, heeft voor Pride een speciale campagne gelanceerd. Wanneer je doneert ontvang je een Pride Pakket, een plaktattoo, ‘free to be me’ sticker en button. Laat zien dat jouw organisatie staat voor gelijke kansen en rechten door dit pakket te bestellen. Met jouw donatie draag je bij aan de strijd tegen discriminatie en uitsluiting in meer dan 25 landen.  

Global Compact Netwerk Nederland roept het Nederlands bedrijfsleven deze goede voorbeelden te volgen; Dat kan door je bijvoorbeeld de Declaration of Amsterdam te ondertekenen. Global Compact Netwerk Nederland helpt graag bedrijven hier nadere stappen in te zetten. In Q3 dit jaar lanceert UN Global Compact de LGBTQI+ Gap Analysis Tool. Deze tool begeleidt bedrijven bij het aanpakken van discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen, bi’s, transseksuelen en intersekse personen. 

 

Bronnen:

https://www.intertrustgroup.com/news/intertrust-group-signs-declaration-of-amsterdam-for-lgbtiq-inclusion-at-work/

https://www.hivos.nl/donatie/vier-pride-met-hivos/

https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/lhbti

https://fd.nl/opinie/1383808/lhbti-ers-worden-op-het-werk-niet-gelijk-behandeld-al-denken-we-van-wel-l2g1caovOih3

https://www.unfe.org/standards/

 

Ga naar de inhoud