Ontmoet het nieuwe bestuurslid: Andrea van Dijk van Invest-NL 

Invest-NL is een impact investing organisatie van de Nederlandse overheid. Zij financieren innovatie scale-ups die bijdragen aan de Co2 transitie of die innovatieve technologieën ontwikkelen.

Andrea van Dijk, het nieuwe bestuurslid van Global Compact Netwerk Nederland, Social en Governance (ESG) Officer bij Invest-NL. Van Dijk werkt samen met Invest-NL’s Impact Engineer aan het ontwikkelen van een ESG en impact investing beleid, meetbare kaders en KPI’s voor elke investering.

Invest-NL en hun duurzaamheidsreis

Invest-NL’s maakt het grootste impact met hun investeringen. Elke inverstering heeft een duidelijke impact dat meetbaar is en waarover gerapporteerd kan worden. SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie – en SDG 13 – Klimaatactie – zijn gekoppeld aan de Co2 neutraal en circulariteit doelstellingen van Invest-NL.

“Hoewel onze agenda voor impact investing in lijn ligt met de SDG’s, verwijst ons ESG-proces meer naar de Tien Principes van de UN Global Compact. Wij willen ons richten op dingen op de juiste manier doen. Zodra we besluiten dat iets een geschikte inverstering is en deze investering duidelijk bijdraagt aan onze overgang naar een Co2 neutrale economie, sporen we het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd aan duurzaamheidsprincipes te implementeren in alle afdelingen.

Andrea van Dijk

Andrea van Dijk

Environmental, Social & Governance (ESG) Officer, Invest-NL

Invest-NL investeert in kleine tot middelgroot bedrijven met ambitieuze groeiplannen. Van Dijk’s rol is om ervoor te zorgen dat al die groeiplannen een duurzaamheidsagenda hebben. Door aan te sluiten bij het bestuur van Global Compact Network Netherlands hoopt van Dijk overzicht te krijgen van de verschillende initiatieven voor het MKB die willen bijdragen aan duurzame ontwikkelingen maar niet over de middelen beschikken.

Een voorbeeld is een innovatie batterij technologie that gevaarlijke materialen vervangt. We willen er zeker van zijn dat mensen die de batterijen maken, werken in een veilige werkomgeving. Wij beheren de risicofactoren van die investering op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur door de juiste vragen te stellen en hen aan te moedigen hun duurzaamheid beheer te professionaliseren.”

Van Dijk vertelt over het creëren van diversiteit binnen investering teams en dat dit hoge prioriteit heeft in de duurzaamheidsreis van Invest-NL zelf. Binnen de organisatie is een duidelijke welwillendheid om diversiteit binnen beleggings teams te bevorderen. Echter is het nog altijd een praktische uitdaging wanneer er niet voldoende diversiteit is binnen de pool van potentiële nieuwe collega’s. Invest-NL probeert oplossingen te bieden voor deze problemen door middel van training in vooroordelen tijdens het wervingsproces en door meer open te staan voor het werven van talent uit verschillende sectoren of bedrijfstakken – waarbij minder wordt gekeken naar ervaring in beleggen.

Van Dijk’s duurzaamheidsreis

Van Dijk streeft ernaar om gendergelijkheid in haar dagelijks leven te bevorderen. Met haar drie dochters in gedachten, hoopt ze dat zij een wereld zonder vooroordelen zullen betreden – iets waarvan Van Dijk erkent dat het een beetje een “droom” is.

“Ik hoop dat mijn dochters niet dezelfde vooroordelen zullen tegenkomen als die ik heb ervaren. Als vrouw in de financiële sector heb ik meer geluk gehad dan de meesten. Ik kan niet hetzelfde zeggen over grotere bedrijven of de politiek, waar mannen meestal de dienst uitmaken. Daarom onderwijs ik mijn dochters over dit onderwerp en streef ik ernaar om genderrollen of stereotypen die ze van anderen kunnen krijgen, te doorbreken.”

“Verlies de hoop niet… Zoek een bondgenoot.”

Van Dijk adviseert young professionals: “Verlies de hoop niet en blijf je uitspreken. Als je je uitspreekt vanuit een perspectief van hoop, is dat veel krachtiger dan spreken vanuit wanhoop – hoewel dat soms ook het gevoel erachter kan zijn. Zoek bondgenoten. Wees niet bang.”

Ga naar de inhoud