Vanaf 2023 is er een nieuwe manier om je voortgang te communiceren

Wanneer u lid wordt van het UN Global Compact, zet u een belangrijke, openbare stap om onze wereld te transformeren door middel van principieel zakendoen. Deelname maakt een statement over uw waarden en komt zowel de samenleving als het succes van uw bedrijf op de lange termijn ten goede. De Communication on Progress (CoP) is een zichtbaar resultaat van de toewijding van een bedrijf aan duurzaamheid, die jaarlijks verplicht moet worden nageleefd.

Dit jaar hebben we ons nieuwe rapportagesysteem voor CoP gelanceerd. Met dit nieuwe format gaan we over van een verhalend format naar een gestandaardiseerde vragenlijst, ondersteund door een digitaal platform dat de rapportage van de 10 principes van UN Global Compact aan onze deelnemende bedrijven zal vereenvoudigen.

In 2022 hebben tien Nederlandse bedrijven deelgenomen aan het ‘early adopter-programma’ om het nieuwe rapportagesysteem te testen. Dankzij hun steun hebben we het platform verbeterd en zal het in maart 2023 beschikbaar zijn voor alle zakelijke deelnemers. Wat moet u weten voor de CoP van volgend jaar?

Nieuwe gezamenlijke deadline

Vanaf 2023 introduceren we ook een universele indieningsperiode die elk jaar van 1 maart tot en met 30 juni loopt. De bedrijven die niet voor 30 juni rapporteren, verschijnen op onze website als ‘Niet-Communicerend’ en kunnen hun CoP nog indienen tot uiterlijk 31 december. De bedrijven die niet rapporteren, worden geschrapt en automatisch verwijderd als Global Compact deelnemer, vanaf 1 januari 2024.

Waarom is deze nieuwe CoP beter?

De nieuwe Communication on Progress zal resulteren in verbeterde gegevens die duurzaamheidsvooruitgang stimuleren en deelnemende bedrijven te helpen met:

  • Bouw aan geloofwaardigheid en merkwaarde door hun toewijding aan de ‘Ten Principles’ en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te tonen.
  • Meet en demonstreer de voortgang van de ‘Ten Principles’ en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen op een consistente en geharmoniseerde manier.
  • Krijg inzicht, leer en verbeter continu de prestaties door problemen te identificeren, toegang te krijgen tot begeleiding en duurzaamheidsdoelen te stellen.
  • Vergelijk de voortgang met die van andere bedrijven met toegang tot een van de grootste bronnen van gratis, openbare en vergelijkbare gegevens over duurzaamheid van bedrijven.

Uw communicatie over voortgang klaar in 2 stappen

Het nieuwe rapportagesysteem kent 2 verplichte stappen:

Stap 1: Vul de online vragenlijst in

Stap 2: E-onderteken de CEO-verklaring van voortdurende steun

Wil je meer weten? Bekijk het nieuwe CoP-beleid, de vragenlijst en de vragenlijsthandleiding waarin we de structuur van de vragenlijst toelichten, evenals een diepe duik in elke vraag en hoe deze zich verhield tot rapportagestandaarden.

Heeft u vragen over de nieuwe CoP? Doe mee aan ons komende Q&A webinar op 13 december om 14.00 uur. Registreer hier.

Ga naar de inhoud