Duurzaam leiderschap in onderwijs en samenleving 

Een Interview met Dr. Jessica van Wingerden van Dyade

Dr. Jessica van Wingerden, Bestuurder/CEO van Dyade, deelt haar visie over duurzaamheid in het onderwijs en de rol van Dyade in het bevorderen van kwaliteitsonderwijs, inclusiviteit en participatie. Dyade, al meer dan 350 jaar actief in Nederland, heeft een sterke focus op leiderschapsontwikkeling, strategisch organisatie- en HR-advies en ondersteuning van bedrijfsvoering. Met een duurzame aanpak wil Dyade blijvende impact maken voor haar medewerkers, klanten en de samenleving.

De podcast ‘Duurzaam Leiderschap’

Dyade lanceert binnenkort de podcast ‘Duurzaam Leiderschap’, waarin leiders en professionals samen de wereld van duurzaam leiderschap verkennen. De podcast is gericht op het inspireren en bieden van inzichten in strategieën en best practices van leiders die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Gasten zullen bespreken hoe ze bijdragen aan verschillende aspecten van duurzaamheid en de verbinding leggen met de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Onze Executive Director, Merei Wagenaar, zal ook te gast zijn in een van de afleveringen. 

Samen positieve impact realiseren

Dyade sloot zich in 2022 aan bij de UN Global Compact om hun toewijding aan duurzaamheid te tonen aan medewerkers, klanten en stakeholders. De organisatie wil anderen inspireren om zich ook in te zetten voor de Sustainable Development Goals (SDG’s) en zich aan te sluiten bij de UN Global Compact, om gezamenlijk een positieve impact te realiseren.

“Als iedereen vanuit z’n eigen talent een stap extra zet voor de SDG’s, zijn we samen tot zoveel meer in staat.”

Impact door Dyade

Dyade richt zich voornamelijk op SDG’s 3 (Welzijn), 4 (Kwaliteitsonderwijs), 5 (Gendergelijkheid), 10 (Ongelijkheid verminderen), 13 (Klimaatactie) en 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken). Deze doelen sluiten nauw aan bij het DNA van Dyade en reflecteren wat de organisatie concreet doet, zowel intern als voor hun klanten en de samenleving.

Passie voor duurzaamheid

Naast haar werk bij Dyade zet Jessica zich ook privé actief in voor kansengelijkheid, diversiteit en inclusie. Ze is commissaris bij woningcorporatie Hef Wonen in Rotterdam en lid van het Algemeen Bestuur bij Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR), beide gericht op het vergroten van kansengelijkheid voor alle mensen in de stad. In haar privéleven is ze bewust bezig met duurzaamheid, waarbij ze onder andere kiest voor lokaal en natuurlijk consumeren en consuminderen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

“Kleine stappen maken een groot verschil. Vertaal grote dromen en doelen naar kleine concrete stappen. Je zult ze makkelijker kunnen realiseren.” 

Ambities voor UN Global Compact Network Netherlands

Jessica wil in het bestuur van UN Global Compact Network Netherlands actief bijdragen aan de groei, ontwikkeling en zichtbaarheid van het netwerk. Ze zal haar netwerk, kennis en ervaring inzetten om leiders te inspireren om aan de slag te gaan met de duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast wil ze laten zien dat MKB-organisaties een belangrijke rol kunnen spelen bij het realiseren van deze doelen.

Kwaliteit boven kwantiteit 

Jessica adviseert organisaties en young professionals om te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit bij het omarmen van de SDG’s. Het is belangrijk om concrete actieplannen te maken en kleine stappen te zetten, waardoor doelen makkelijker te realiseren zijn. Ze benadrukt ook het belang van authenticiteit en focus, waarbij organisaties zichzelf kunnen identificeren met duurzaamheidsinitiatieven zoals de UN Global Compact, om inclusie te bevorderen en een zichtbare positieve impact te maken.

Het interview met Jessica toont haar bevlogenheid en toewijding aan duurzaam leiderschap. Dyade’s inzet voor kwaliteitsonderwijs en duurzaamheid komt tot uiting in hun focus op de relevante SDG’s. Jessica’s betrokkenheid bij het UN Global Compact en haar streven naar inclusiviteit en een positieve impact weerspiegelen de kernwaarden van Dyade haar persoonlijke missie om bij te dragen aan een betere samenleving.

Dr Jessica van Wingerden

Dr Jessica van Wingerden

Directeur / CEO, Dyade

Ga naar de inhoud