COP26 in Glasgow

Linda van Beek

Executive Director van Global Compact Netwerk Nederland

Op 31 oktober 2021 is de COP26 in Glasgow van start gegaan. De klimaattop staat bekend als de belangrijkste COP na die in Parijs in 2015. Veel mensen die zich grote zorgen maken over klimaatverandering, waarderen het dat bedrijfsleiders, duurzaamheidsexperts en overheden samenkomen om over klimaatverandering te praten. Maar de grote vraag is: wat zijn de acties van deze bedrijven en overheden na de COP26 om een rigoureuzer klimaatbeleid te voeren en ambitieuzere acties te ondernemen? Precies dit is wat Global Compact Netwerk Nederland motiveert om hun leden te activeren om op te komen voor een ambitieuzer engagement, concrete doelen te definiëren en deze te implementeren in hun bedrijfsstrategie. Tijdens de COP26 organiseert de United Nations Global Compact een groot virtueel evenement ‘Business Ambition for Climate Change’. Daarnaast organiseert Global Compact Netwerk Nederland een CEO ontbijt op 11 november met bedrijven die deelnemen aan de UN Race to Zero.

 

Business Ambition for Climate Change – 10 november

Tijdens het virtuele evenement ‘Business Ambition for Climate Action’ komen duurzaamheidsexperts en bedrijfsleiders, plus hoofden van VN-agentschappen en maatschappelijke organisaties samen om concrete acties voor een Net-Zero economie te presenteren, de veerkracht van de samenleving te vergroten en strategieën te benadrukken om klimaatfinanciering te ontsluiten. Registreer hier voor het evenement.

 

CEO’s committeren zich aan de UN Race to Zero

In de ochtend van 11 november komt een groep toonaangevende CEO’s vlak voor het Nationaal Sustainability Congres bij elkaar. Hun bedrijven hebben zich aangesloten bij de UN Race to Zero. Een door de UN-gesteunde wereldwijde campagne die niet-statelijke actoren in de wereldeconomie verzamelt om rigoureuze en onmiddellijke actie te ondernemen om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 te halveren en op tijd een gezonde en eerlijke koolstofvrije wereld te creëren. De UN Race to Zero bestaat uit verschillende initiatieven. Zoals de Business Ambition voor 1.5⁰C en de Net-Zero Banking Alliance. 

De Business Ambition for 1.5⁰C is geïnitieerd door het Science Based Targets Initiative in samenwerking met de UN Global Compact.

De Net-Zero Banking Alliance brengt banken wereldwijd samen. Dit initiatief is door de VN bijeengeroepen en door de industrie geleid. 

 

Wat nu?

Zijn we er zeker van dat deze oproep tot actie, deze toezeggingen en verklaringen, voldoende zullen zijn om het klimaat en onze wereld te redden? Nee, dit is het zeker niet. Maar ze zullen helpen om de neuzen in dezelfde richting van een duurzame en inclusieve wereld te wijzen. Door de SDG’s als kompas te nemen voor onze strategie, beleid en business en gedurfd leiderschap van individuele bedrijven zal zeker een sneeuwbaleffect opleveren.

Ga naar de inhoud