Blik met ons terug op het Nationaal Sustainability Congres

Op 11 november 2021 heeft het Nationaal Sustainability Congres (NSC) plaatsgevonden in Theather Gooiland te Hilversum. Dit was een speciale editie. De 20ste jubileumeditie. Het was volledig uitverkocht, 750+ bezoekers. De dag begon met het ‘CEO Breakfast’. Hier kwamen de CEO’s bij elkaar van 9 toonaangevende bedrijven die zijn aangehaakt bij de UN Race to Zero. Het programma’s was gevuld met interessante workshop, panel discussies en inspirerende keynote sprekers. Keynotes sprekers waaronder Paul Polman, Co-Chair bij UN Global Compact, Mariëtte Hamer, Voorzitter bij de SER, en Ingrid Thijssen, Voorzitter bij VNO-NCW.

Om terug te blikken op dit inspirerende congres zijn we in gesprek gegaan met Folkert van der Molen, al 20 jaar de mede-organisator van het Nationaal Sustainability Congres en eigenaar van Van der Molen E.I.S..

“(..) de keynote speech van Paul Polman het hoogtepunt was.

Zeer inspirerend en prikkelend met een duidelijke oproep voor leiderschap en actie.”

Folkert, wil je jezelf voorstellen?

“Mijn naam is Folkert van der Molen, ben zelfstandig ondernemer en run een aantal web portalen op het gebied van duurzaamheid waaronder het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen en Portaal Duurzaam Financieel. In 2000 heb ik het initiatief genomen om samen met CKC Seminars het Nationaal Sustainability Congres op te richten. Alle 20 edities heb ik inhoudelijk georganiseerd.”

De Sustainable Development Goals (SDG’s) bestaan uit 17 doelen. Welke SDG betekent het meest voor jou?

“SDG 12, Duurzame consumptie en duurzame productie, betekent het meest voor mij. Dit is omdat ik daar inhoudelijk het meeste mee heb. Ook mijn belangrijkste portal, het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen, is eigenlijk geheel aan deze SDG gewijd.”

Wil je meer vertellen over het Nationaal Sustainability Congres?

“Het NSC is het jaarlijks grootste duurzaamheidscongres in Nederland met een rijke historie. Het is tevens het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld. Je kunt het zien als een jaarlijks ‘ijkpunt’ op weg naar een duurzaam Nederland. De 20ste jubileumeditie was geheel volgeboekt. Deelnemers komen veelal uit het bedrijfsleven maar ook vanuit de wetenschap, consultancy, NGO’s en overheid.“

“Ga daadwerkelijk aan de slag, de tijd is voorbij van mooie woorden en goede voornemens.

Sluit coalities, trial and error, leer van gemaakte fouten en maak progressie!”

Welke spreker of sessie is je het meest bijgebleven?

“Als organisator maak ik het programma beperkt mee. Ik ben druk om sprekers te ontvangen en met allerlei organisatorisch zaken op de achtergrond. Wat ik alom gehoord heb, is dat de keynote speech van Paul Polman het hoogtepunt was. Zeer inspirerend en prikkelend met een duidelijke oproep voor leiderschap en actie.

Na afloop vertelde ik hem dat ik in al die jaren dat hij de topman bij Unilever was het me nooit gelukt is hem als spreker te strikken. Ik was dan ook zeer dankbaar dat het nu eindelijk ervan was gekomen, en dat op de 20ste jubileumeditie.”

 

Zijn er concrete acties gekomen uit het event op het gebied van duurzaamheid?

“Het was voor velen zo’n 2 jaar geleden dat, vanwege de pandemie, ze zo’n grootschalig duurzaamheid event hebben bezocht. De nieuwe ontmoetingen leiden vast tot nieuwe afspraken en ideeën die tot acties zullen leiden. Ook de filmpremière van ‘Beyond Zero’ aansluitend op het congres in de avond was voor wederom een volle zaal een oproep tot het in actie komen. Met het ‘100 Months to Change’ transformatieprogramma dat na afloop van de filmvertoning werd geïntroduceerd kunnen bedrijven met de geboden handvatten snel tot actie overgaan. Bijvoorbeeld door binnen het bedrijf (vergelijkbaar met Interface) een ‘ecoteam’ samen te stellen.”

Wat wil je lezers meegeven die aan de slag willen gaan met duurzaamheid?

“Ga daadwerkelijk aan de slag, de tijd is voorbij van mooie woorden en goede voornemens. Sluit coalities, trial and error, leer van gemaakte fouten en maak progressie!”

Beeldmateriaal

Video: https://www.youtube.com/watch?v=f0lihItRj8Q

Foto’s van de ‘CEO Breakfast’: ​​https://photos.app.goo.gl/RXLu2J82NNY9Xp4S6

Selectie van sfeer foto’s NSC: https://photos.app.goo.gl/XMDsi6eNaBs2HTv28

Video-impressie, foto’s en verslag filmpremière Beyond Zero: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/filmpremiere-klimaatfilm-beyond-zero-groot-succes-dit-geeft-hoop/

Ga naar de inhoud